loader-logo

The trillion-dollar gambling game

I denne artikkelen demonterer Philippe Auclair strukturen til utenlandske gamblinginvesteringer i fotball, spesielt Storbritannias Premier League. Ukjente asiatiske gamblingselskaper (hovedsakelig fra Kina og opererer fra Filippinene) har de siste årene blitt en dominerende sponsor for fotballag over hele Europa og spesielt i Storbritannia. Ved å etablere frontselskaper på Isle of Ma, klarte de å unngå blikket til Storbritannias nasjonale gamblingkommisjon. I dag fungerer ukjente asiatiske gamblingselskaper som hovedsponsor for skjorter for 9 av 20 Premier League-lag for den gjeldende 21/22-sesongen. Ingen vet hvor pengene kommer fra, men bevis tyder på at både opprinnelsen og destinasjonen er kriminelle.

Jeg ønsker å fremheve denne artikkelen, ikke bare fordi den er en fascinerende lesning om gamblingnettverkene i Storbritannia; men enda viktigere, den er representativ for retning til fotballjournalistikken. Med det kontroversielle VM 2022 i Qatar nesten her og tradisjonelle fotballklubber som Newcastle blir overtatt av saudiske investeringsfond, fotballjournalister har måtte i økende grad rette seg selv til emner som menneskerettigheter og etikk i fotball. I spissen for dette står det norske fotballmagasinet Josimar. Selvbeskrevet som ute etter å «gå under huden på det vakre spillet … for å avdekke den mørkere siden av spillet – de politiske kampene, hvordan regimer misbruker fotball for å hvitvaske imaget sitt, den utbredte korrupsjonen og samrør».

Les hele historien:

The trillion-dollar gambling game

Philipe Auclaire on Twitter