Verifisering er praksisen eller prosessen i etterforskning for å bekrefte nøyaktigheten eller påliteligheten til kilder eller innhold. En kilde kan være en video, et bilde, en nyhetssak, et innlegg i sosiale medier osv., og verifiseringsmetoden er avhengig av kilden din. Hvis du for eksempel har et bilde som du trenger for å bekrefte tidspunktet og stedet det ble tatt, kan verifiseringsmetoden være geolokalisering (sted) og kronolokalisering (tid).
For eksempel:
Sommeren 2021 hevdet Tyrkia at de fant en massegrav med mennesker drept av YPG i Afrin, Syria. Tyrkia la ut bilder av massegravene på sine sosiale medier-kontoer. Kort tid etter klarte OSINT-twitter å geolokalisere massegraven og avslørte at stedet tidligere hadde vært en kirkegård som hadde blitt bulldozert av tyrkiske styrker mens de tok byen tilbake og «oppdaget» noen år senere.
Verifisering guide fra Bellingcat
November 2021 utga Bellingcat en ny guide for verifisering av informasjon på sosiale medier. Guiden følger en enkel metodikk som lar selv uerfarne etterforskere følge med og prøve den ut selv. Den diskuterer hvordan man kan finne ut om en nyhetssak eller innlegg på sosiale medier inneholder feil- eller desinformasjon. Guiden inkluderer også en verifiseringssjekkliste som jeg tror de fleste vil finne nyttig for verifiseringsprosess de prøver på.
I tillegg til Bellingcats nye verifiseringsguide for sosiale medier, her er noen andre veiledinger og litteratur å sjekke ut:
Verification:
Bellingcat’s social media verification guide:
https://www.bellingcat.com/resources/2021/11/01/a-beginners-guide-to-social-media-verification/
Berkeley Protocol on Digital Open Source Investigations:
Verification Handbook:
https://datajournalism.com/read/handbook/verification-3
Geolocation & Chronolocation:
My geolocation guide:
https://exposingtheinvisible.org/en/guides/geolocating-images-suncalc/
Bellingcat’s chronolocation category: